Bejelentkezés
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Kapcsolat
Kapcsolat

Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség
Irodánk címe: 
1097 Budapest, Könyves K. krt. 12-14. Lurdy ház, Sárga lh. 3. em.


Telefonos elérhetőségek:
Telefon: +36 1 212 16 04 és +36 1 445 31 25
Mobil: +36 30 639 8328
Email: iroda@ktv.hu 

Lorem ipsum
MKM sajtócikk a 2013-as évünkről
Az MKM hasábjain megjelent újságcikket weblapunk olvasói számára is elérhetővé tesszük.

A 2013-i évi munkát az MKHSZ már egy új, impozánsabb helyen kezdhette el, januárban ugyanis székhelyet váltottunk. Ebben az évben az MKHSZ számára az országos digitális átállás kiemelt feladatként jelentkezett, melyből tagságunk is aktívan vette ki a részét. A digitális átállás I. és II. ütemének lezárása után elmondhatjuk, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal kötött megállapodásunkban vállalt feladatokat maradéktalanul teljesítettük. és kimondhatjuk, hogy sikeres projekten vagyunk túl. Ami a digitális átálláshoz kapcsolódó előfizetői mozgásokat illeti, megállapítható, hogy néhány kábeles ügyfél ugyan földfelszíni (DVB-T) vételre váltott a szociális támogatás miatt, de körülbelül ugyanannyian választották a kábelszolgáltatást a korábban tetőantennával tévézők, így véleményem szerint összességében nem nyert, de nem is veszített a szakma a technológiaváltással. Ebben az évben több Szakmai napot is szerveztük, ezek közül néhányat tudatosan nem budapesti helyszínen, ahol színvonalas programokkal vártuk a szakma képviselőit. Társszervezőként, szakmai partnerként vettünk részt az október végén megrendezett ECEBE 2013 konferencia és kiállítás szervezésében és lebonyolításában. A szakmai konferencia és kiállítás is sikeres rendezvény volt a kábelszakma képviselői számára. Az év során a jogszabályokkal kapcsolatos hatósági egyeztetések, a közműadóval kapcsolatos megbeszélések is sok munkát adtak nekünk. Egyfelől örülünk annak, hogy sikerült kiharcolnunk a közműadó adómentes részének bővítését, mely a kisebb szolgáltatók számára jelentős könnyítés. A közepes szolgáltatókat viszont továbbra is sújtja ez az adó, és így elmaradhatnak a szükséges beruházások.

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyéb jogszabályok véleményezése során kevésbé veszik figyelembe a javaslatainkat, ezen a jövőben változtatni szeretnénk. Összességében egy feszített ütemű éven vagyunk túl, de jövőre is sok feladat vár ránk.

Úgy gondolom, a 2014. év során kiemelt feladatként le kell ülni tárgyalni a műsorkészítőkkel arról, hogy az árak nem növelhetőek tovább egy olyan helyzetben, amikor az előfizetői havidíjak még az infláció mértékével sem emelhetőek. A szakma nem képes további költségnövekedést lenyelni. Vissza kell térnünk a kb. 10 évvel ezelőtti helyzethez, amikor még kölcsönös egymásra utaltságban dolgoztak együtt a médiaszolgáltatók és a terjesztők, hiszen ez egy közös üzlet, amely csak akkor működik jól, ha mindkét fél nyer. Jelenleg sajnos nem ez a helyzet.

Bízom benne, hogy 2014-ben a digitális szolgáltatások és a HD tartalmak még nagyobb ütemben elterjedhetnek, ennek lendületet adhat pl. a brazíliai Futball VB is. A nézők ilyenkor szívesebben vásárolnak új tévékészülékeket, amelyek már több mindenre képesek elődjeiknél, ez felkeltheti a digitális csomagok és a nagyfelbontású műsorok iránti érdeklődést.

Számos jogszabály-változással kell szembenézniük jövőre is a szolgáltatóknak, ami a folyamatosan növekvő adminisztrációs teher miatt tovább nehezíti a kábelszolgáltatók működését. Szeretnénk elérni, hogy inkább csökkenjenek az ilyen irányú feladatok.

Bízunk benne, hogy 2014-ben megjelennek újabb EU-s pályázatok, és ezek ösztönzik, és élénkíthetik majd a hálózatépítési kedvet. A kisebb szolgáltatók az elmúlt időszakban nem tudtak beruházni, stagnálnak a rendszereik, és ha nem kapnak támogatást a műszaki fejlesztésekhez, kilátástalanná válik a helyzetük, és kénytelenek értékesíteni, vagy lebontani hálózatokat.

Reménykedünk abban, hogy a 2014-es év kedvező változásokat hoz a kábeles szolgáltatóknak is, erre nézve biztatóak az előjelek.


MHKSZ © 2012